17 Nisan 2012 Salı

Sebzeli Bulgur Pilavı





Yemek seçmeyen, ne verirseniz yiyen bir çocuğunuz varsa çekilebilirsiniz.
Ama aksi geçerliyse durun bekleyin, size bir kıyağım var:  Ne ararsan burda pilavı


Çorba ve pure gibi yumuşakçalardan zerre hazetmeyen ama pilav, kuskus ve türevlerini bayıla bayıla goturen bir insanın anası olarak çareyi pilavları çeşitlendirmekte buldum.


Malzemeler


- 1 ufak soğan
- 1 diş sarımsak (Ortasındaki yeşil kısmı çıkarırsanız daha az asidik oluyor)
- Zeytinyağı ve ayçiçek yağı (İkisinde de farklı yağ asitleri oldugundan birlikte kullanın)
- 1 çay bardağı yıkanmış kalın bulgur
- 50 gr kadar haşlanmış, tiftilmiş yağsız kırmızı et. (Tuna kuzu etini pek sevmediğinden tamamen yağsız dana eti alıyorum)
- 1 domates
- 1 çay kaşığı biber salçası
- Kakalanmak istenen sebze. En güzel kakalananlar rendelenmiş yarım kereviz, ufak bir havuç, bir küçük kabak ve ince ince doğranmış semizotu. Semizotu tam bir omega-3 deposu. Pişince de değerini yitirmediğinden ve baskın bir tadı olmdağından bu ölçüye göre 1 koca avuç koyabilirsiniz. Ben genelde 2 farklı sebzeyi birlikte kullanıyorum.

Soğanı minicik doğrayıp kavurun. Sonra salçayı kavurup rendelenmiş domatesi, rendelenmiş kakalanacak sebzeyi ve tiftilmiş eti ekleyin. Etler ve sebzeler biraz kavrulursa daha lezzetli oluyor. Sonra yıkanmış bulguru atın ve kavurmaya devam edin. Bu noktada biraz daha yağ gerekebiliyor. Çocukların iyi kalite yağa ihtiyacı vardır. Bol bol zeytinyağı koyabilirsiniz. En son semizotunu da atıp 2 çay bardağı suyu ekleyip, bi çimdik de şeker koyup kapağı kapatın.

Bu ölçüyle yaptığım yemeği oğlum 2 gun yiyor.

İçinde kâfi miktarda vitamin, likopen, B-12, tam tahıl, demir ve doymamış yağ var. O sebzeyi sevmezse bu sebze var. Zaten doktorların çoğu sebze konusunda baskıcı olmayın diyor. Sadece tek bir sebze yiyorsa bile yeterliymiş. Hemen hemen tum sebzeler birbirinin ikamesiymiş. Yani sadece bezelye yiyor diye uzulmeyin. Bezelye de bir taze fasulye de...




3 yorum:

  1. Kırmızı biber de çok önemli... eklenebilir, renk verir ve çok yakışır... ve elbette baklagiller... haşlanmış mercimek mesela ya da nohut...

    YanıtlaSil
  2. filizcim
    geçenlere greenpeace sebzelerdeki iaç klıntısıyla ilgili rapor yayınladı. buna gore kabak ve kırmızı biberdeki tarım ilacı kalıntıısnda çin'i bile geçmişizi. o zamandan beri kabak ve kırmızı biber almıyorum. celal pir, twitterda kendi yaptırdıkları analiz sonuçlarını açıkladı. organik kırmızı biberde bile "bulaşma" varmış. kırmızı bibere elveda dedik biz. ki salataya incecik dograyıp o kadar cok yedim ki bu kış :(

    YanıtlaSil
  3. Hülya süper bir blog olmuş zevkle takip edicem... sevgiler ;)

    YanıtlaSil