14 Mayıs 2012 Pazartesi

Yapması Eziyet, Yemesi Meziyet: Enginar Dolması



Bu satırları, kış için 25 enginarı ayıklayıp kaynar suya atıp buzdolabı poşetlerine tıkıp dondurucuya atmış bir mutfak gazisi yazıyor. Değil tarif verecek, enginar görecek halim bile yok ama sağlıklı beslenme takipçileri tarif bekler diyip baharın son gunlerini enginar dolmasıyla taçlandıralım istedim.
Buyrun malzemeler şöyle
İç malzemeleri
- 2 su brd kadar pirinç
- Bol maydanoz ve dereotu
- İrice bir baş kuru soğan
- 1,5 su brd kadar zeytinyağı
- Yarım rendelenmiş havuç
- 1-2 rende domates
- Tuz karabiber

Doldurulacaklar, sarıp sarmalanacaklar:
- En irilerinden 4-5 enginar
- Asma yaprağı


Enginar dolmasıyla yaprak sarması çok yakışıyor. Enginarın üstünü yaprakla kapatıp pişirince kokusu daha guzel oldugundan ve zaten enginar dolması başlıbaşına zor bir yemek sınıfına girdiğinden iç hazırlamışken yaprak da sarayım bari diyorum genelde.
İşe enginarları ayıklayarak başlıyoruz. Su altında, suyun itme gucunden faydalanarak enginarların içini açın. En dıştaki 2-3 sıra yaprağı koparıp atın. Yapraklarını aça aça ortaya ulaşın. Ortada çanağın hemen üstünde tüycükleri gördünüz mü? O tüycükleri kâh elinizle kopararak kâh tatlı kaşığyla kazıyarak temizleyin.
Biraz kalsa da sorun yok. Pişince eriyor kalanı.



Bu epilasyon işleminden sonra hiç oyalanmadan enginarları limon tuzlu suya (ya da limonlu suya) atın. Ote yanda içi hazırlayın. Sıcak suda beklemiş süzülmüş pirincin içine incecik doğranmış soğan, dereotu ve maydonozu gömün.Sızma zeytinyağını boca edin.  Tuz-biber ekleyin ve karıştırın. Bu aşamada ben içi ikiye ayırdım. Bir kısmına rendelenmiş havuç attım. (Enginar dolması için) Kalana da rende domates ve cok az salça ekledim. (Yaprak sarması için)



Enginarın önce göbeğini sonra yapraklarının arasını havuçlu içle doldurun. Doldurulan enginarları tencereye dizip yine şöyle bir zeytinyağı gezdirin ve üstlerini yaprakla kapatın.



Kısık ateşte yaklaşık 1 saatte pişiyor. 

Enginarlar pişerken yaprakları sardım ve yine kısık ateşte pişirdim. 

Ta ta taaaaa.... İşte sonuç da bu.

Enginar dolmasını yemek de bir meziyet. Yaprakları elle tek tek koparıp dibini sıyırarak yemek gerekiyor ki tadı çıksın.

Bu iki yemek toplamda 3 saatimi aldı. Sürekli çalan telefonlar, gelen mailler, kuryeler vs derken sonlara doğru cinnet getirip ne var ne yoksa fırlatmak üzereydim ki allahtan içi az yapmışım da kalan yaprakları sarmadan attım.
İşin asıl saçma yanı erkek milletinin bu meşakkatli yemeklere, "yemek" gozuyle bakmaması. İzmirli de olsa erkek damak tadı böyle anacım.
Posted by Picasa

8 yorum:

  1. Offf yaprakları tek tek yemek istedim.... Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Serap'ım diyetisyenim
    kalori işini ne yapacağız? vereceğim yerde 2-3 kg aldım son 1 ayda. "yeme" de bi şey de :) olmaz boyle de

    YanıtlaSil
  3. off off harika görünüyor.. Diyette olduğumdan ağzımın suları aktı resmen :) bu arada kış için enginarları haşlayarak mı koyuyorsunuz derin dondurucuya bende yapmak istiyorum ama nasıl olacağını bilemedim ...

    YanıtlaSil
  4. bahar bitmesin! enginarlar bitmesin! ben gelene kadar beklesinler Hulya daha 1 kere yiyebildim bu sene :) eline saglik! bir de ustune su icince damakta nefis seker tadi mmmm :)

    YanıtlaSil
  5. dolmalık değil de yemeklik olarak attıgımdan alttaki linkteki gibi ayıklayıp kaynar suda 2-3 dk bekletip hızlıca sogutup torbalara koydum

    http://neyersenosun.blogspot.com/2012/04/engin-ar.html

    YanıtlaSil
  6. gulçin
    buzluga attım şekerim. bize her mevsim bahar artık.
    yalnız havalar cok guzel. hep boyle kalsa hakkaten, hiç yaz gelmese

    YanıtlaSil
  7. enginarla tek yapabildiğim, elma gibi dörde bölüp, haşlamak ve üzerine z.yagı limon döküp yemek. lakin bunlar enfes görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Şimdi neden şeker konusunda destek verdiğini anlamış bulunuyorum :P E aklın yolu birdir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil